Gault&Millau smelt voor chocolade en patisserie

30 nov. 2015

Gault&Millau smelt voor chocolade en patisserie!

In samenwerking met Callebaut lanceert Gault&Millau voor het eerst een gids die volledig in het teken staat van Chocolade en Patisserie. In 2013 was er al een eerste aanzet met een bijlage in de Belux-gids. Deze keer gaat het echter om een exclusieve aparte editie van de gastronomische uitgever. Op basis van anonieme proeverijen zijn er 85 chocolatiers en patissiers in opgenomen. Er is ook een website aan gekoppeld.

Gault&Millau en zijn partner Callebaut hadden de pers en specialisten uit de sector maandag 30 november uitgenodigd in de Callebaut Chocolate Academy voor de voorstelling van hun allereerste Gids voor Chocolade en Patisserie 2016. Daarmee komen zij tegemoet aan de toenemende vraag van een publiek dat het gestaag groeiende aanbod alsmaar meer weet te waarderen. Een gids met een selectie van de beste adressen – daar was vraag naar. De lijst is echter verre van volledig: dat kan moeilijk anders als je weet hoeveel ambachtelijke chocolaterieën en patisserieën er de laatste jaren zijn geopend. 

België maakt deel uit van de wereldwijde culinaire elite, maar onze chocolade geldt zowat overal als een referentie. De Belgische chocolatiers en banketbakkers danken hun internationale reputatie aan de ongebreidelde creativiteit waarmee zij de Belgische chocolade op de kaart zetten. Hoofdredacteur Philippe Limbourg verwoordde het zo: ‘Wij hebben deze werkelijk unieke gids uitgewerkt om de vele ambachtslieden die actief zijn in de sector onder de aandacht te brengen. U vindt hier een ruime selectie van de meest getalenteerde chocolatiers en patissiers van ons land.’

De uitgever benadrukt dat er voor de selectie niet over een nacht ijs is gegaan. Er waren uitvoerige degustaties vereist om het “neusje van de chocolade” met de nodige egards te bejegenen. Zoals gebruikelijk bij Gault&Millau werden de keuzes met de grootste redactionele onafhankelijkheid gemaakt op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. Het team dat instond voor dit project geeft toe dat nog niet alle gerenommeerde huizen van ons land in de gids zijn opgenomen. De meeste zijn echter wel degelijk getest en worden ook vermeld, uiteraard op voorwaarde dat ze de selectieproeven met vlag en ‘garde’ hebben doorstaan. 

In tegenstelling tot de restaurants in de klassieke gids krijgen de chocolatiers en patissiers geen quotering; zij worden vermeld per gemeente en vervolgens in alfabetische volgorde. We onderscheiden evenwel twee winnaars in de categorie ‘ontdekking van het jaar’. Die trofee gaat niet noodzakelijk naar een nieuwkomer, maar gewoon naar een etablissement dat in de gids is opgenomen en dat een grote indruk heeft gemaakt op de proevers. Onder de chocolatiers gaat Jitsk in Antwerpen met de titel lopen. Bij de patissiers gaat deze eer naar Fabrice Collignon in Brussel. 

Concreet werden nagenoeg 150 adressen getest, waarvan er 85 zijn geselecteerd – ongeveer de helft zijn chocolatiers, de andere helft patissiers. In vergelijking met de eerste uitgave die deel uitmaakte van de Belux-gids 2013 zijn er in deze nieuwe versie meer dan 30 nieuwe adressen opgenomen.
 
De gids voor Chocolade en Patisserie 2016 telt 108 pagina’s om van te smullen en kost 9,95 euro in de winkel of via shop.gaultmillau.be (gratis verzending). Het merendeel van de selectie staat afgebeeld op www.chocolatierpatissier.be .

Plus D'actualités

Chocolatier Centho uit Tervuren opent winkel in Tokio

25 sept. 2024

Partnernews Belcolade : L’art du praliné : un héritage de goût et de tradition

19 sept. 2024

Le Gault&Millau récompense les "Chocolatiers de l'année 2025" et publie la nouvelle sélection des meilleurs chocolatiers

9 sept. 2024

Nos partenaires