Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2023” en geeft zevende editie van de chocolatiergids uit.

19 sep. 2022

Gault&Millau maakt voor de zevende keer een selectie van de beste chocolatiers bekend in haar jaarlijkse chocolatiergids. De bekende gidsuitgever bekroonde de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

 

De Gault&Millau Chocolatier gids brengt zoals elk jaar een niet-exhaustieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinde degustaties. Ook dit jaar viel op hoe Belgische en Luxemburgse chocolatiers zoeken naar de beste chocoladebonen ter wereld, die ze steeds vaker van ‘boon tot bar’ verwerken in hun ateliers. Duurzaamheid speelt in deze sector duidelijk een steeds grotere rol. De Gault&Millau inspecteurs ontdekten weer een aantal nieuwe adressen en daaruit werd de “Discovery of the Year” Award winnaar gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year’:

 

Chocolatier van het Jaar 2023 voor Vlaanderen: The Chocolate Line - Brugge

 

Dertig jaar is Dominique Persoone met The Chocolate Line als pionier en grensverleggende chocolatier hyperactief. Zo lang zelfs dat hij zijn naam al deelt met die van zijn zoon Julius die als tweede generatie zijn intrede heeft gemaakt. Om samen met zijn vader de waarden van The Chocolate Line te bestendigen en in zijn schaduw mee te genieten van deze Award. Dominique Persoone maakte het ambacht sexy. Een

begrip dat hij trouwens vaak zelf gebruikt om te benadrukken dat chocolade hip, cool en verleidelijk kan zijn. En om aan te tonen dat zijn relatie met chocolade naast professioneel vooral passioneel is en appelleert aan de chocoladefreak die samen met hem graag terugkeert naar de roots. Dat laatste woord neemt hij letterlijk. Hij werkt onder meer met de opbrengst van eigen cacaoplantages in Mexico en is in ons land één van de wegbereiders van het boom tot reep gedachtegoed. Daarvoor engageert hij zich met lokale boeren en een deel van de opbrengst vloeit in Mexico terug naar plaatselijke dierenzorg.

Chocolatier van het Jaar 2023 voor Brussel: Van Dender - Brussel 

 

Door Herman Van Dender de titel van Chocolatier van het Jaar voor Brussel toe te kennen, onderstreept ons proefpanel het doorzettingsvermogen en engagement van deze artisanale chocolatier die reeds enkele jaren geleden met het ‘bean-to-bar’ concept startte. Door zijn strenge selectie van cacaobonen maakt hij chocolades met een enorme aromatische rijkdom. Tal van bekende chefs zijn dan ook steevast overtuigd van de kwaliteit en het karakter van zijn chocolades en gebruiken ze in hun desserts. Diezelfde strenge aanpak vinden we eveneens terug in zijn ‘origin’ chocoladerepen en pralines die in de winkel worden voorgesteld.

Chocolatier van het Jaar 2023 voor Wallonië: Pierre Plas – Bastogne

 

Pierre Plas aanduiden als onze Chocolatier van het Jaar voor Wallonië was een logische keuze, want al zijn chocolade, bonbons en pralines werden unaniem goedgekeurd door ons proefpanel. Eigenlijk moeten we

het over een duo hebben, want zijn partner Aline deelt exact dezelfde passie voor chocolade. Samen maken ze ‘grand cru’ chocolades met unieke smaken, steeds van ‘bean-to-bar’. Laat je verrassen door de

intensiteit van de ganaches, de originaliteit van een fruitige karamel of het pure raffinement van al hun pralines, voorgesteld in elegante dozen.

Net zoals vorig jaar reikt Gault&Millau een award uit aan dé Ontdekking van het Jaar, om zo de kwaliteit die sommige nieuwkomers aan de dag leggen te benadrukken.


 

De “Discovery of the Year” 2023 voor België: By Michèle - Herstal

 

Drie jaar geleden startten Michèle Prunier en haar zoon Christophe met een chocoladewinkel. Dit jaar openden ze een tweede verkooppunt in Luik. Tijdens stages in Frankrijk ontmoette hij Coralline, die even

gepassioneerd is door chocolade als hijzelf en voortaan deel uitmaakt van dit familieproject. In hun winkel in Luik stelt dit jong koppel een originele chocoladecollectie voor op basis van ‘pure origin’ cacaosoorten. Hun praline ‘La Passionnée’, gevuld met een ganache met passievrucht en Jivara-chocolade en passievrucht aan de buitenkant, illustreert de gedrevenheid van dit trio die we de titel toekennen van Ontdekking van het Jaar.

 

Over de Gault&Millau Chocolatier 2023 gids:

 

Er werd dit jaar een selectie gemaakt van maar liefst 123 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 173 winkeladressen. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. De gids voor Chocolatiers 2023 telt 108 pagina’s om van te smullen en kost 14,95 euro via shop.gaultmillau.be (gratis verzending). De volledige selectie staat online op www.gaultmillau.been op www.chocolatierpatissier.be.

 

Klik hier voor de gids in pdf, de cover en alle Chocolatiers. 

Tags:
Awards

Meer Nieuws

Valentijn.... een crunch moment met liefde voor onze Chocolatiers van het Jaar

9 feb. 2024

Passie voor patisserie: Belgische Pastry Lions veroveren plaats in finale coupe du monde de la patisserie

23 jan. 2024

Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2024” en geeft achtste editie van de chocolatiergids uit.

10 sep. 2023

Onze partners