Ontdek de Chocolatiers van het Jaar 2022 en de nieuwste chocolatiergids!

30 sep. 2021

Zesde editie van de chocolatier gids

Gault&Millau maakt voor de zesde keer een selectie van de beste chocolatiers bekend in haar jaarlijkse chocolatiergids. De bekende gids bekroonde de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

Ontdek de selectie
 
Ontdek de gids

De Gault&Millau Chocolatier gids is niet exhaustief of volledig, maar geeft een exclusieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinddegustaties. Steeds meer zoeken chocolatiers naar de beste chocoladebonen ter wereld, die ze vaak zelf branden, malen en van ‘Bean-to-bar’ verwerken in hun ateliers. Ook dit jaar ontdekten de Gault&Millau inspecteurs weer een aantal nieuwe adressen en werd daaruit de “Discovery of the Year” Award winnaar gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year’.

Chocolatier van het Jaar 2022 voor Vlaanderen: Deduytschaever - Gent

De Chocolatier van het Jaar 2022 voor Vlaanderen verdiende zijn sporen bij notoire leermeesters zoals David Maenhout van Chocolatier M in Knokke en Joost Arijs in Gent. Op al die opgedane expertise legde Jannes Deduytschaever vlot een persoonlijk laagje waardoor zijn werk eigenheid kreeg. Hij laat de grondstoffen zowel in hun eenvoud als complexiteit spreken en van hun beste kant zien waarmee hij aan het begrip ambachtelijkheid een smakelijke vertaling geeft. Hij opende in 2020 een eigen zaak en nam daar een bijzonder vlotte start met een persoonlijk oeuvre dat opvalt door creativiteit en verfijning.

Chocolatier van het Jaar 2022 voor Brussel: Vanessa Renard - Brussel

Na een carrière in de financiële sector besloot Vanessa Renard, na meerdere opleidingen,
het mannenbastion van de Brusselse chocolatiers te veroveren. Eind 2018 opende ze haar winkel annex atelier in hartje Etterbeek. Vanaf het prille begin viel ze op. In de eerste plaats door de rigoureuze manier waarop ze haar chocolade selecteert (biologisch en fairtrade), rechtstreeks uit Peru, Haïti of Madagaskar, maar ook met haar assortiment pralines, die een weerspiegeling zijn
van de culturen waar de cacaobonen worden geteeld. Vanessa Renard werkt graag met specerijen, zoals kardemom voor haar pistachepraliné of een bergamotgelei voor haar unieke praliné.

Chocolatier van het Jaar 2022 voor Wallonië: Bernard Schobbens - Chaumont-Gistoux

Bernard Schobbens werkte in de telecomsector toen hij tijdens een workshop kennismaakte met het beroep van chocolatier. Het was een openbaring, en hij besloot een opleiding te gaan volgen en stage te lopen bij Jérôme Grimonpon en Jean-Sébastien Jonné bij L’Alchimie du Chocolat. Eind 2017 opende hij zijn eigen winkel annex atelier. Hij vervaardigt er elke ochtend pralines op basis van natuurlijke en kwaliteitsvolle ingrediënten. Alles is huisgemaakt en kraakvers – de cyclus tussen productie en verkoop is immers uitermate kort.

De “Discovery of the Year” 2022 voor België: Xocolate – Brussel

Wie had ooit gedacht dat het mogelijk was om na een carrière van 33 jaar in internationale solidariteit en ontwikkelingssamenwerking chocolade te maken? Dat is precies het parcours dat Xavier Declerq heeft afgelegd. Hij maakt sinds 2019 in zijn atelier biologische en eerlijke pralines met Haïtiaanse grand cru cacao van de co-operatieve Feccano. Declerq wil bijdragen aan een rechtvaardigere wereld met respect voor de rechten van de mens. De cacaoboter en de cacaopoeder worden gekocht aan een eerlijke prijs en komen rechtstreeks uit Haïti om verwerkt te worden in het atelier.

​Over de Gault&Millau Chocolatier 2022 gids

Er werd dit jaar een selectie gemaakt van maar liefst 114 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 155 winkeladressen. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. De gids voor Chocolatiers 2022 telt 80 pagina’s om van te smullen en kost 9,95 euro via shop.gaultmillau.be (gratis verzending). De volledige selectie staat online op www.gaultmillau.be en op www.chocolatierpatissier.be.

Meer Nieuws

Valentijn.... een crunch moment met liefde voor onze Chocolatiers van het Jaar

9 feb. 2024

Passie voor patisserie: Belgische Pastry Lions veroveren plaats in finale coupe du monde de la patisserie

23 jan. 2024

Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2024” en geeft achtste editie van de chocolatiergids uit.

10 sep. 2023

Onze partners