Partner news:
Terug naar de oorsprong van de smaak van chocolade:
Ontdek de Belcolade Origins chocolade

16 okt 2024

Belcolade heeft als missie het unieke karakter en de rijkdom van cacaobonen te beschermen en te laten schitteren in chocolade. De Belcolade chocolade-experts reisden naar alle uithoeken van de wereld, op zoek naar cacaobonen met unieke, zeldzame en kenmerkende eigenschappen. In combinatie met authentieke landbouwtechnieken en professionele fermentatie- en droognormen ontstond het Origins gamma, dat ondertussen chocoladereferenties uit 8 landen in 4 continenten aanbiedt. Elke origine wordt getypeerd door de terroir waar hij vandaan komt, wat ervoor zorgt dat elke chocolade getypeerd wordt door zijn eigen, unieke smaak.

 

Back to the roots

Het Belcolade Origins gamma neemt u mee naar de oorsprong van smaak. We keren terug naar daar waar het allemaal begon, naar de terroirs van de verschillende regio's in de Caraïben, Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. De unieke smaakprofielen van de cacao worden gedefinieerd door meer dan alleen de terroir van de regio of de variëteit van de boon. De combinatie van lokale en authentieke landbouwtechnieken en de optimale fermentatie- en droognormen van Cacao-Trace-cacao geeft de Origins cacaobonen een buitengewone natuurlijke smaakdiepte. Het is deze complexiteit die van elke Belcolade Origins chocolade een unieke gastronomische ervaring maakt, waarbij smaak niet alleen een sensatie is, maar een verhaal vertelt.

Uniek smaakprofiel

Net als wijn, ontwikkelt de smaak van chocolade zich op natuurlijke wijze, voortkomend uit de terroir waar de cacaobonen worden geteeld. Voor het produceren van kwaliteitswijn zijn de druivensoort, de regio, het fermentatieproces en het recept cruciaal voor het uiteindelijke smaakprofiel. Werken met cacaobonen - Criollo, Forastero of Trinitario - is niet anders. Bovendien zijn de herkomstregio, bodemzuurtegraad, omgevingsvochtigheid, fermentatiemethoden en roostertemperaturen allemaal bepalend voor de complexiteit van de chocoladesmaak. Al deze factoren creëren, in combinatie met ons vakmanschap, unieke smaken die de bijzonderheid en authenticiteit van hun origine oproepen.

 

Fermentatie-expertise

Elke dag zetten de chocolade-experts van Belcolade zich in om de kwaliteit van cacao te waarborgen door zorgvuldige controle, testen en proeven, met als doel de texturen en nuances van elke chocoladevariëteit te perfectioneren. In de lokale naoogstcentra worden de cacaobonen gefermenteerd volgens de strikte Cacao-Trace normen.  De langdurige en hechte relaties met cacaoboeren wereldwijd stellen Belcolade in staat om kennis uit te wisselen en de boeren te trainen tot ware fermentatie-experts. Dit ambacht leidt tot de oorsprong van smaak, resulterend in chocolade met unieke smaakprofielen van een ongekende kwaliteit.

 

Cacao-Trace 

Cacao-Trace, het duurzaamheidsprogramma van Belcolade, streeft ernaar het leven van de boeren te verbeteren door de gecreëerde waarde te delen. Dit houdt in dat boeren een Kwaliteitspremie ontvangen bovenop de marktprijs voor kwalitatieve verse bonen, en dat ze een extra Chocoladebonus krijgen van 10 cent per verkochte kilogram chocolade. Voor sommige boeren betekent dit tot wel vijf maanden extra inkomen per jaar. Via de Next Generation Cacao Foundation bereikt dit extra inkomen rechtstreeks de Cacao-Trace gemeenschappen, die dit extra inkomen investeren in lokale projecten. In 2023 resulteerde dit in bijna €2,4 miljoen aan extra inkomsten, gebruikt voor de aankoop en verdeling van meer dan 10.500 schoolkits, de bouw van 3 scholen en 40 klaslokalen, de installatie van 25 watertorens en 20 watertanks, en het planten van bijna 200.000 bomen.

 

Benieuwd naar meer? Lees verder op cacaotrace.com

Meer Nieuws

"Sweet Stories" with Hannes D'Heedene and Willem Verlooy.

3 dec 2024

VINCENT DENIS wint nationale selectie van de World Chocolate Masters en zal BENELUX vertegenwoordigen in de wereldfinale van 2026!

14 nov 2024

Chocolatier Centho uit Tervuren opent winkel in Tokio

25 sep 2024

Onze partners