Wieze – 05 November 2024
Na een dag vol zintuiglijke chocoladebeleving, gecreëerd door BENELUX's nieuwe generatie creatieve chocolatiers en patissiers, heeft de jury van de World Chocolate Masters VINCENT DENIS uitgeroepen tot winnaar van de nationale selectie. De tweede en derde plaats gingen naar patissiers STIJN VANDENBOUHEDE en LISA BREYNE. Dit betekent dat VINCENT DENIS BENELUX zal vertegenwoordigen in de wereldfinale in 2026.
Op de grote finale van de World Chocolate Masters neemt Vincent Denis het op tegen 16 andere nationale winnaars. Elk van hen zal strijden voor de prijs van World Chocolate Master. Gesteund door Callebaut, Cacao Barry & Mona Lisa, kunnen de kandidaten in alle opzichten hun grenzen verder verleggen en the extra mile gaan.
What the jury said
“Vincent Denis heeft tijdens de competitie grote efficiëntie en beheersing van zijn vak getoond. Hij is ook nauwkeurig en creatief, wat een onmiskenbaar voordeel is voor de toekomst. Vastberaden als nooit tevoren zal het nu veel werk en doorzettingsvermogen vergen om een goede plaats in de finale van de World Chocolate Masters te kunnen claimen.”
Vincent Denis (35) is een gepassioneerde patissier uit Charleroi, België. Zijn passie begon tijdens een familievakantie in Vendée, waar hij gefascineerd raakte door de kunst van suikerwerk. Met de World Chocolate Masters in het vooruitzicht, streeft hij naar perfectie en wil hij de grenzen van chocolade en patisserie verleggen. Zijn doel is vreugde te brengen door zijn kunstwerken.
De creaties, gepresenteerd door VINCENT DENIS
Met als rode draad doorheen zijn creaties zijn kleine zoontje Zandro, ging Vincent vanaf de eerste seconde van de wedstrijd in volle focus. Alle opdrachten werden op tijd en prachtig afgeleverd.
You! | Geïnspireerd door zijn 11 maanden oude zoontje, ging Vincent aan de slag met herkenbare zaken: speelgoed, de babykamer… Deze opdrachten werden één voor één uitgelicht in de opdracht “You!”.
Pastry Play! | That’s how I Play!:Mijn interpretatie van de Espresso Martini cocktail, vertaald naar een patisserie die mijn kenmerkende stijl laat zien—spelen met texturen en contrasten. Een rijke, vochtige chocoladetaart vormt de basis, gelaagd met hazelnootpraliné en een koffiemousse met chocoladesmaak. Dit dessert wordt afgetopt met een delicate cigarette russe tuile, die een knapperig en speels element toevoegt aan het thema. Mijn benadering combineert de krachtige smaken van koffie, chocolade en hazelnoot met een scherpe lokale toets van Vodka 6000, een product uit mijn woonplaats Charleroi.
Share the Fun | De creatie van Vincent, genoemd “the stack of Joy”Een speels en interactief dessert, bestaande uit stapelbare ringen gevuld met lagen mousse, ganache en krokante texturen. Elke ring vertegenwoordigt een stap in de wereld van smaken, van rijke chocolade tot delicate peer en vanille. Ontworpen om te delen, nodigt dit dessert je uit om je eigen eetbare toren van verwennerij te bouwen, waarbij elke laag een unieke smaaksensatie biedt. Vergezeld van bijgerechten zoals een verfrissende peer-vanillesaus en een kenmerkende crumble, is dit een feest van smaak en plezier, dat mensen samenbrengt voor een vreugdevolle ervaring.
Whimsical Bonbon | Let’s puzzle together! is een interactieve bonbonervaring waarin de jury wordt uitgenodigd om de stukken van een chocoladepuzzel samen te stellen. De uitdaging ligt in het vinden van de juiste positie van elk stuk, wat een speels en nieuwsgierig element toevoegt aan de proeverij. De bonbon combineert intense frambozentonen met de zoute rijkdom van pinda. Een krokante laag zorgt voor een bevredigend textuurcontrast. De gebruikte chocolade is een blend van donkere en melkchocolade Arriba (39% cacao), wat de smaakdiepte versterkt.
Playbox | Zandro’s playroom! Bij de draaiende uit chocolade vervaardigde knuffels met daarrond de letters van Zandro zijn naam waan je je direct in de kinderkamer van Vincent zijn kleine zoontje. Wat een inspiratie, die Zandro!
Praktische informatie
Alle informatie over de Benelux nationale selectie, foto’s en tekst: