Gault&Millau lanceert vijfde editie van gids met beste chocolatiers en bekroont 4 winnaars

Oct 19, 2020

Gault&Millau presents: "Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg" 2021

Brussels Expo, 19 oktober 2020Gault&Millau maakt voor de vijfde keer een selectie van de beste chocolatiers bekend in een nieuwe gids. Dit jaar werd er opnieuw door middel van anonieme degustaties een selectie gemaakt van de beste chocolatiers in België en in Luxemburg. De bekende gids bekroonde tevens de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte een nieuwe award uit, de ‘Discovery of the Year’.

">De volledige gids kan u hier raadplegen

De nieuwe selectie en nieuwe awards

Gault&Millau en hun projectpartners nodigden chocolatiers, pers en specialisten uit de sector uit in Brussels Expo voor de voorstelling van de gids “Gault&Millau's Selection of the Finest Chocolatiers in Belgium and Luxembourg”. Daarmee komen zij tegemoet aan de toenemende vraag van een publiek dat het groeiende aanbod alsmaar meer weet te waarderen. De lijst is niet exhaustief of volledig, maar groeit de jongste jaren snel. Maar ze geeft een exclusieve selectie van de beste chocolatiers uit onze diverse degustaties.
 
Steeds meer zoeken onze chocolatiers naar de beste chocoladebonen ter wereld die ze zelf branden, malen en verwerken in hun ateliers. Van ‘Bean-to-bar’. Ook dit jaar ontdekten we weer een aantal nieuwe adressen. Omdat we in bewondering staan voor de kwaliteit die vele nieuwkomers aan de dag leggen, riepen we dit jaar ook een nieuwe award in: de “Discovery of the Year”.

​Selectieprocedure

Zoals steeds gebeurde de selectie van chocolatiers in deze gids op basis van verschillende objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als in de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere bedenkingen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item.
Er wordt dit jaar een uitgebreide selectie gemaakt van 97 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 133 winkeladressen.

Chocolatiers of the Year

Drie chocolatiers werden bekroond met de titel ‘Chocolatier of the Year’. De zaken die dit jaar de prijs wegkapen zijn:

Chocolatier van het Jaar 2021 voor Vlaanderen: OLIVIER WILLEMS - OOSTENDE  

Dat Olivier Willems onze chocolatier van het jaar wordt is niet verwonderlijk. Hij is een bijzondere smaakmaker die pralines ontwerpt die opvallen door hun ‘lekker design’. Ook zijn nieuwste creaties zijn opvallend origineel: dat zijn pralines met een vulling van The Seadog Navy Gin; bedrukt met emoticons; of als hommage aan ‘James Ensor’ gevuld met Earl Grey, praliné en fleur de sel. Olivier Willems overtuigde dit jaar de jury met technisch hoogstaande creaties met intense en evenwichtige smaken.

Chocolatier van het Jaar 2021 voor Brussel: LAURENT GERBAUD – BRUXELLES  

Met exclusieve cacaobonen uit Madagaskar, Peru en Ecuador ontwikkelde Laurent Gerbaud een bijzonder assortiment pure chocolade 75%. Hij maakt er uitzonderlijke pralines mee die bijzonder goed samengaan met wijn en bier, zoals zijn nieuwste creatie: een ganache met framboos en litchi. Een terechte winnaar uit Brussel die al jaren topkwaliteit levert!

Chocolatier van het Jaar 2021 voor Wallonië: BENOIT NIHANT – AWANS  

Benoit Nihant trok de wereld rond op zoek naar de beste cacaoplantages en vond die in verschillende Zuid-Amerikaanse landen. De bonen roostert, maalt en verwerkt hij tot zijn eigen origine-chocolade. Zijn signatuurpraline is nog steeds Le Coeur Samba: pure chocolade met een vulling van lopende karamel met passievrucht en een infusie van sambathee. Dat hij door onze jury dit jaar tot winnaar uitgeroepen wordt is niet verwonderlijk gezien zijn hoogstaande pralines die technisch hoog scoren.

​Discovery of the Year

Omdat we in bewondering staan voor de kwaliteit die sommige nieuwkomers aan de dag leggen, riepen we dit jaar ook een nieuwe award in: dé Ontdekking van het Jaar.

De “Discovery of the Year” 2021 voor België: GOÛT FOU - ZELE  

Liefde bracht Niels Segers en Justine Lanoo samen. Dit jaar besloten ze na een mooi voorbereidend parcours om zelfstandig als chocolatier te starten in Zele. We waren niet alleen verrast door de mooie winkel met atelier, maar ook door de reeds hoogstaande kwaliteit van dit jonge koppel. Vertrouwde klassiekers herwerken ze out of the box. Zoals hun dessertsnackbars, dessertklassiekers zoals sachertaart en citroenmeringue die ze vertalen naar hun eigen snackrepen. Ook maken ze nieuwe versies van de klassieke mellowcake met karamel, framboos, praliné, passievrucht en ‘double chocolate’, die zowel aan de binnen als aan de buitenkant ‘gerestyled’ zijn.

Praktisch

De gids voor Chocolatiers 2021 telt 76 pagina’s om van te smullen en kost 9,95 euro via shop.gaultmillau.be (gratis verzending). De volledige selectie staat online op www.gaultmillau.be en op www.chocolatierpatissier.be.

Project Partners

More News

Valentijn.... een crunch moment met liefde voor onze Chocolatiers van het Jaar

Feb 9, 2024

Passie voor patisserie: Belgische Pastry Lions veroveren plaats in finale coupe du monde de la patisserie

Jan 23, 2024

Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2024” en geeft achtste editie van de chocolatiergids uit.

Sep 10, 2023

Our partners