JURGEN BAERT wint BELGISCHE nationale selectie World Chocolate Masters

Jun 15, 2017

JURGEN BAERT wint BELGISCHE nationale selectie World Chocolate Masters

Na een dag vol zintuiglijke sensatie, gecreëerd door België’s nieuwe generatie creatieve chocolatiers, riep de jury Jurgen Baert uit als winnaar van de nationale selecties.  Op de respectievelijk tweede en derde plaats kwamen Massayuki Nozaki en Shinichi Asaba. Dit betekent dat Jurgen Baert België zal vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Parijs in Oktober 2018. Daar zullen 21 landen, vertegenwoordigd zijn door hun meest getalenteerde chef, in een driedaagse finale de grenzen van hun culinaire creativiteit verleggen met de chocolades van Cacao Barry.
 

JURGEN BAERT: een nieuwe finalist is opgestaan, klaar voor de wereldtitel

Jurgen kon de jury vooral overtuigen van zijn capaciteiten om ons land te verdedigen op de World Chocolate Masters met zijn Showpiece “The Deep Sea Lady” en zijn Snack To Go “Belgian Sweet Dog”,   voor beiden sleepte hij dan ook de categorieprijs in de wacht. De derde categorieprijs voor Fresh Flavours of Futropolis Pastry ging naar Masayuki Nozaki met zijn “Belgian Tea Time”.
Het verhaal achter “The Deep Sea Lady”,  dat het probleem van global world warming aankaart, paste volledig in het thema van deze editie “Futropolis” . Dit gecombineerd met een perfecte voorbereiding en uitvoering maakte een absolute winner van Jurgen’s pronkstuk.  De “Belgian Sweet Dog” was ook volledig 2020- proof en volgens de jury perfect om morgen in de winkel te liggen en niet onbelangrijk …ongelooflijk lekker !

​Deze wedstrijd biedt een voorsmaakje van hoe heerlijk chocolade wordt in 2020

Het thema van deze editie ‘Futropolis’ daagde alle deelnemers uit om na te denken over de toekomst van chocolade. Meer bepaald hoe de steden van de toekomst onze manier van leven, eten en houden van één van ’s werelds meest exquise lekkernijen : chocolade.  De jury keek er vooral naar uit om nieuwe smaakcombinaties met chocolade te ontdekken, vernieuwende texturen en een design dat de presentatie van commerciële patisserie en confiserie zal bepalen.
 
Een verrijkende ervaring onder collega’s, voor ieder van de deelnemers
De World Chocolate Masters zijn, in tegenstelling tot vele andere competities, veel meer dan een “strijd”. Het is een open uitnodiging naar chefs, chocolatiers en patisseriechefs toe om hun individueel talent te ontwikkelen. Iedere deelnemer kan rekenen op persoonlijke coaching van Cacao Barry® chefs en voormalige finalisten van World Chocolate Masters om in het Chocolate Academy Centre™ te Wieze hun vaardigheden verder te perfectioneren. Het maakt van de wedstrijd, een zeer zware wedstrijd trouwens, een ongelooflijk lonende ervaring voor veel van de deelnemers vermits het tegelijkertijd een flinke boost aan hun carrière geeft.

Een wedstrijd door chefs voor chefs

The World Chocolate Masters werd afgetrapt in januari 2017 met nationale selecties die plaats vinden in 21 landen wereldwijd verspreid tussen januari 2017 en januari 2018. De deelnemers hebben één dag tijd om een showstuk te creëeren dat de naam “Futropolis” draagt, een  patisserie “Fresh Flavours of Futropolis” en een “Chocolate Snack to Go”.In elk van deze opdrachten moeten de deelnemers het thema integreren met vorm, design, presentatie en een verassende selectie ingrediënten. Hun creaties zullen geëvalueerd worden door een vakjury van onafhankelijke chefs en chocolade-experts. Slechts één deelnemer per nationale selectie zal de “National Chocolat Master” worden.  Hij of zij zal zijn of haar land verdedigen tijdens de World Chocolate Masters finale in Oktober 2018 waar een internationale jury die nieuwe World Chocolate Master zal kiezen.
 
De grenzen van creativiteit met chocolade verleggen
“De World Chocolate Masters is altijd al hét platform geweest waar nieuwe talenten demonstreren hoe ze de grenzen van chocolade verleggen.  Wat chefs creëerden was vaak een voorbode van een nieuwe trend die maanden en jaren later terug te vinden was in de trendy boetieks. Deze keer gaan we nog een stapje verder. We kijken er echt naar uit een nieuwe kijk op chocolade te zien te krijgen, gebracht door jonge millennial chefs en hun idee van smaakcreatie, zelfs hartig gecombineerd, met planten, al dan niet van plaatselijke kweek etc.”. Joost Lindeman – Global Manager for Cacao Barry
 
Een ongelooflijk avontuur voor elke deelnemer – een boost voor hun carrières
“The World Chocolate Masters is zoveel meer dan een culinaire wedstrijd”, legt Ramon Morató uit. “Het is een ongelooflijk traject waarlangs de meeste deelnemers leren hun eigen grenzen te verleggen.  Het is hun venster op de globale culinaire wereld. Voor velen onder hen is het de uitgelezen kans om samen te werken met andere chefs,  van hen te leren, nieuwe contacten te leggen en hun eigen creatieve denken en processen te ontwikkelen.  En tenslotte is het voor hen een platform om hun eigen professionele pad in internationale weg te laten inslaan.
Wanneer je kijkt naar sommige finalisten en winnaars zoals Frank Haasnoot, Davide Comaschi, Shigeo Hirai, Marike van Beurden en Vincent Vallée…Ze zijn nu de leading patisserie en chocolaterie chefs in de wereld geworden.”
 
Meer dan ooit gaan Cacao Barry en de World Chocolate Masters ook training en coaching programma’s aanbieden aan alle finalisten.
“Helemaal nieuw voor deze editie gaan wij een paar creatieve bootcamps organiseren voor alle finalisten om hen volledig voor te bereiden op de finale” zegt Cacao Barry Global Brand Manager Joost Lindeman. “We zullen hen meenemen naar een paar speciale oorden waar mentoren en coaches hen gaan onderdompelen in ervaringen en hun creatief denken en competitiegeest zullen stimuleren.  En wat meer is, ze zijn altijd welkom in onze Chocolate Academy Centres om hun technieken te oefenen, creativiteit op te snuiven en technisch advies te vragen om hun ideeën perfect vorm te geven.”
 
 
Alle press releases en HR afbeeldingen van de World Chocolate Masters finale zijn beschikbaar in de Press Section van www.worldchocolatemasters.com. Al dit matriaal mag exclusief gebruikt worden ter illustratie van persartikels en publicaties.
Downloaden, copiëren of gebruik van deze items geeft u geen rechten op bezit
 
 

​Over België’s finalist:

First name: Jurgen
Last name: Baert
Date of birth:31/12/1973
Gender: M
Nationality(*): Belg
Personal Address:Theodoor Vermylenstraat 91
Zip/Postal code: 9200
City: Baasrode
Country: België
Mobile : +32 477 28 75 91
E-mail : [email protected]
Diplomas/degrees 
HSTS Confisserie-banketbakkerij 1993 PIVA Antwerpen
Professional experience
Chef chocolatier 1993-2010 Chantelly chocolates baasrode
Leerkracht 2010-         PIVA antwerpen

More News

Valentijn.... een crunch moment met liefde voor onze Chocolatiers van het Jaar

Feb 9, 2024

Passie voor patisserie: Belgische Pastry Lions veroveren plaats in finale coupe du monde de la patisserie

Jan 23, 2024

Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2024” en geeft achtste editie van de chocolatiergids uit.

Sep 10, 2023

Our partners