Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2024” en geeft achtste editie van de chocolatiergids uit.

10 sep. 2023

Gault&Millau maakt voor de achtste keer een selectie van de beste chocolatiers bekend in haar jaarlijkse chocolatiergids. De bekende gidsuitgever bekroonde de ‘Chocolatier of the Year’ en dit zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië, en reikte de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

 

De Gault&Millau Chocolatier gids brengt zoals elk jaar een niet-exhaustieve selectie van de beste chocolatiers op basis van diverse blinde degustaties. Het aanbod aan chocolatiers blijft inderdaad zowel qua kwantiteit als kwaliteit stijgen. Dat is een goed en beloftevol teken en tegelijkertijd heuglijk nieuws voor sector, consument én gidsenmakers. Veel chocolatiers onderschrijven daarbij meer en meer hun waardering voor origine chocolade waarvan tal van eigenschappen bepaald worden door het terroir waar cacaobonen groeien en fermenteren. Precies die zeer diverse, lokaal gebonden kenmerken maken chocolade tot een prachtig, divers en onderscheidend product waarmee de chocolatier zich kan uitleven in dienst van zijn klanten.

 

De Gault&Millau inspecteurs ontdekten weer een aantal nieuwe adressen en daaruit werd de “Discovery of the Year” Award winnaar gekozen. Daarnaast bekroonde Gault&Millau traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel ‘Chocolatier of the Year’:

 

-          Chocolatier van het Jaar 2024 voor Vlaanderen: Chocoladehuis Boon, Hasselt
 

Over het technisch meesterschap en de creativiteit van chocolatier Patrick Mertens en zijn echtgenote Inge Lijnen is al veel geschreven sinds ze samen in 2005 Chocoladehuis Boon op de kaart hebben gezet. In het brede en rijkgeschakeerde repertoire vindt zowel de klassiek georiënteerde liefhebber zijn of haar gading. Terwijl zij die graag met nieuwe smaakassociaties verrast en verwend willen worden even goed aan hun trekken komen. Daarnaast geniet het huis zowel in binnen- als buitenland van een stevige reputatie op het vlak van op maat gemaakte chocoladeconcepten. Spraakmakende creaties die vaak etalages van de meest gerenommeerde handelszaken en luxeboetieks sieren. In dezelfde geest van uniek creatief werk én toegankelijk voor iedereen creëerde het duo een innemend minidoosje met acht vlaaipunten in vier smaken. Of hoe een chocolatier geïnspireerd out of the box durft denken door een lekker Limburgs icoon te transformeren tot een nieuwe en tegelijkertijd heel herkenbare guilty pleasure. Heerlijk hoe culinair erfgoed op die manier verrijkt wordt.
 
 

-          Chocolatier van het Jaar 2024 voor Brussel: Yasushi Sasaki, Brussel

 

Yasushi Sasaki is een van de beste referenties in de hoofdstad als het om verfijning gaat. Het raffinement van zijn chocolades laat niemand onverschillig, gekoppeld aan de Japanse precisie waarmee hij te werk gaat. En dit voor al zijn creaties. Yasushi Sasaki is geobsedeerd door pure smaken. Voor zijn coatings en ganaches vertrekt hij van verschillende ‘origin’ chocolades, telkens uitermate elegant. Deze onvervalste smaaktovenaar – die binnenkort van start gaat met een ‘bean-to-bar’ productie – overtuigde onze jury die hem meteen ook uitriep tot Chocolatier van het Jaar voor Brussel.
 
 

-          Chocolatier van het Jaar 2024 voor Wallonië: Legast, Braine-le-Comte

 

Thibaut Legast en zijn echtgenote Patricia Forero produceren al meerdere jaren ‘bean-to-bar’ chocolade. Voor de twintigste verjaardag van hun bedrijf hebben ze de volledige productie verhuisd naar een

meer performant pand en hebben ze er ook een prachtig tweede verkooppunt bij. Met cacaobonen die zijn echtgenote na een zeer strenge selectie in Zuid-Amerika aankoopt, creëert Thibaut uitzonderlijke

chocoladetabletten en pralines die reeds talloze internationale prijzen hebben gewonnen. De intensiteit en authenticiteit van deze chocolades maakten ook op onze jury indruk, waardoor we hem uitroepen

tot Chocolatier van het Jaar 2024 voor Wallonië.
 
 

-          De “Discovery of the Year” 2024 voor België: Belle et Chocolat, Loyers

 

Van kleins af heeft Louise Gérard een echte passie voor chocolade. Na haar studies industrieel design liep ze stage bij Benoît Nihant waar ze het ‘bean-to-bar’ principe ontdekte en de vele uitdagingen die daarmee gepaard gaan op het vlak van duurzaamheid en ethiek. De pandemie en het economisch herstel dat daarop volgde, stelden haar in staat om haar project verder uit te bouwen. Sedert oktober 2022 verkoopt ze – via internet en enkele partners – fantastische chocoladetabletten en originele pralines die geproduceerd worden in L’Atelier de Bossimé. Belle et Chocolat opent de komende weken een verkooppunt in het centrum van Namen.

--- 
 

Over de Gault&Millau Chocolatier 2024 gids:

 

Er werd dit jaar een selectie gemaakt van maar liefst 128 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg. Deze chocolatiers zijn samen goed voor meer dan 183 winkeladressen. Zoals steeds gebeurde de selectie op basis van verschillende anonieme en objectieve degustaties. Het team van Gault&Millau ging daarbij op dezelfde manier te werk als bij de restaurantgids: volledig zelfstandig, zonder commerciële of andere belangen. De degustaties gebeurden op basis van de visuele en smaakeigenschappen van elk geproefd item. De gids voor Chocolatiers 2024 telt 92 pagina’s om van te smullen en kost 14,95 euro via shop.gaultmillau.be (gratis verzending). De volledige selectie staat online op gaultmillau.been op chocolatierpatissier.be.

Meer Nieuws

Valentijn.... een crunch moment met liefde voor onze Chocolatiers van het Jaar

9 feb. 2024

Passie voor patisserie: Belgische Pastry Lions veroveren plaats in finale coupe du monde de la patisserie

23 jan. 2024

11 Sept. 2023: Launch Chocolatier Guide Edition 2024 (Save the date!)

12 jul. 2023

Onze partners