Knappe 3de editie Chocoladesalon Brussel!

8 feb. 2016

Afgelopen weekend streek het Chocoladesalon voor de derde maal neer in Brussel. Na de eerste twee succesedities de vorige jaren kunnen de organisatoren opnieuw tevreden terugblikken. Om en bij de 25.000 chocoladeliefhebbers zakten af naar het salon. Belgen zijn duidelijk gek op chocolade en daar hebben ze ook alle reden toe.

Zo’n 110 chocolatiers, patissiers en andere exposanten palmden drie dagen lang Paleis 1 in van Brussels Expo, goed voor zo’n 6.000 m2 chocolade. Zowel bekende chocoladehuizen als Neuhaus, Godiva, Galler en Leonidas, als grote artisanale meester-chocolatiers zoals Jean-Philippe Darcis, Benoît Nihant enLaurent Gerbaud tekenden present. Ook de getalenteerde chocolatier en patissier Joost Arijs wilde zijn afspraak met dit felgesmaakte chocolade-event niet missen. Hij maakte speciaal ter gelegenheid van het Chocoladesalon een macaron ‘Limited Edition’ met een groene matchathee.

Ook jonge talenten als Tom Vantemsche van The Cacao Tree en Didier Smeets waren net als vorig jaar aanwezig. De stand van The Cacao Tree was vooral gegeerd voor de artisanaal bereide ijsjes waarvoor ze erg bekend staan. Ook al zijn de temperaturen nog niet helemaal wat ze moeten zijn, toch lieten heel wat bezoekers zich verleiden. De pralineballotin voor 'happy singles' van Didier Smeets deed het ook erg goed.

Nieuwkomers dit jaar waren Seppe Decoster (22) en Nicolas Willaerts (23) van House of Taste. Deze jonge wolven maken heerlijke artisanale koekjes waarmee ze het publiek van het Chocoladesalon verrasten.

HET DEFILE VAN CHOCOLADEJURKEN

De modeshow van chocoladejurken kon zoals de voorgaande jaren opnieuw op veel bijval rekenen. Voor deze unieke creaties sloegen chocolatiers en modedesigners de handen in elkaar. Blikvanger was ongetwijfeld de jurk van ontwerper Edouard Vermeulen bekend van het modehuis Natan die hiervoor samenwerkte met een al even grote naam: topchocolatier Neuhaus. Het resultaat was een satijnen jurk van top tot teen bewerkt met chocolade. Ex-miss België, Tatiana Silva, kreeg de eer om de jurk aan te trekken tijdens de officiële opening van het salon op donderdagavond. Tatiana werd pas op het laatste moment in het bovenstukje gewurmd net voor ze de catwalk op moest. Anders zou de chocolade meteen smelten….

Drie dagen lang verrasten de exposanten het publiek met proeverijen, demonstraties, workshops, conferenties en allerhande activiteiten met chocolade in de hoofdrol.
Zo ging een aantal Belgische chefs en chocolatiers live aan de slag tijdens de «Pastry Show ». De ideale gelegenheid om hun liefde voor hun vak en de chocolade te delen zonder uiteraard al te veel geheimen prijs te geven. Hierbij sprong vooral de demo van meester-chocolatier Dominique Persoone en Tom Degroote van slagerij Dierendonck in het oog. Zij lieten het publiek kennismaken met verrassende combinaties van vlees en chocolade verwerkt in een praline. De proevertjes achteraf vielen bij de bezoekers erg in de smaak.
« De combinatie leek ons in het begin een beetje vreemd, maar we waren zelf aangenaam verrast door het resultaat », klonk het bij Persoone.
Ook aan de kleine zoetebekjes werd gedacht dankzij « Chocoland » waar kinderen zich volop konden uitleven met chocolade. Dit jaar werden zelfs speciale rondleidingen voor kinderen georganiseerd door Choco Story.
Even populair waren de patisserieworkshops, de signeerssessies door de meester-chocolatiers zelf en de conferenties rond chocolade en cacao met bijhorende degustaties.

Pictures: Copyright: Svend Andersen

Meer Nieuws

Valentijn.... een crunch moment met liefde voor onze Chocolatiers van het Jaar

9 feb. 2024

Passie voor patisserie: Belgische Pastry Lions veroveren plaats in finale coupe du monde de la patisserie

23 jan. 2024

Gault&Millau bekroont de “Chocolatiers van het Jaar 2024” en geeft achtste editie van de chocolatiergids uit.

10 sep. 2023

Onze partners